top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΚατερίνα Κ. Κοροβήλου

Είναι το παιδί μου έτοιμο για το σχολείο?

Συχνά πολλοί γονείς που έχουν παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 3 ετών έρχονται αντιμέτωποι με το ερώτημα του κατά πόσον είναι έτοιμο το παιδί τους να πάει στον παιδικό σταθμό και τί θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι θα έχει την καλύτερη δυνατή προσαρμογή.

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι ο παιδικός σταθμός είναι μια σημαντική ευκαιρία για το παιδί να κοινωνικοποιηθεί, να ενταχθεί σε μια ομάδα όπου θα έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τα υπόλοιπα παιδία και που θα μπορεί να έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με έναν οργανωμένο τρόπο μάθησης.

Οι γονείς όπως πάντα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ομαλότερη προσαρμογή του παιδιού σε αυτό . Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα βασικά σημεία που χρειάζονται τα παιδιά από τους γονείς για την ομαλότερη προσαρμογή τους στον παιδικό σταθμό:

Σιγουριά

Ένας ασφαλής και υγιής δεσμός με την οικογένεια προσφέρει στο παιδί ασφάλεια αλλά και τη δυνατότητα να αποχωριστεί χωρίς προβλήματα την οικογένεια του και να ενταχθεί σε ένα νέο πλαίσιο.

Εμπειρία

Η δυνατότητα που δίνουν οι γονείς σε ένα παιδί, όσο μικρό και να είναι, να αναλάβει μια μικρή δουλειά ,π.χ. να βοηθήσει τον γονέα σε κάτι και όλο αυτό προσαρμοσμένο και σε διαφορετικά περιβάλλοντα και συνθήκες.

Σχέσεις

Καλό κοινωνικό δίκτυο τόσο με παιδία της ηλικίας τους όσο και με ενήλικες, μέσα στο οποίο να νιώθουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Ο ρόλος της γλώσσας

Η γλώσσα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί αποτελεί το μέσο, με τη βοήθεια του οποίου το παιδί κατακτά τη γνώση. Επίσης βοηθάει το παιδί στη κοινωνικοποίηση, αλλά και στη κατανόηση των σχέσεων. Η γλώσσα θα πρέπει να είναι παρούσα συνέχεια στη καθημερινότητα του παιδιού (σε ιστορίες, παιχνίδια, τραγούδια ή και απλές εντολές), έτσι ώστε να μπορέσει και εκείνο με τη σειρά του να τη χρησιμοποιεί στο σχολικό περιβάλλον.

Η σημασία του να ακούς

Όσο σημαντικό είναι να μιλάει ένας γονιός στο παιδί του, άλλο τόσο είναι και να το ακούει όταν εκείνο μιλάει. Με την προσοχή που δίνει επιβραβεύει τη προσπάθεια του παιδιού να επικοινωνήσει με αυτό το μέσο και κατανοεί καλύτερα και τις ανάγκες του.

Το πρόγραμμα

Ένα καλά ρυθμισμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένες ώρες, ύπνου, φαγητού, παιχνιδιού και συζήτησης βοηθάει πάντα ένα παιδί να οριοθετηθεί και κατά συνέπεια να ενταχθεί χωρίς προβλήματα σε ένα σχολικό πλαίσιο.

Αυτονομία

Επιτρέψτε στο παιδί σας να προσπαθήσει μόνο του να κάνει πράγματα τα οποία του έχετε ήδη μάθει. Ίσως είναι πιο δύσκολος και πιο χρονοβόρος τρόπος, όμως δίνει στο παιδί και χαρά, αλλά και το βοηθάει να αναλάβει ότι το αφορά αργότερα στο σχολείο.

Όρια

Είναι σημαντικό να διατυπωθεί με σαφήνεια τι επιτρέπεται και τι όχι σε ένα σπίτι και αυτό να έχει εξηγηθεί με τον τρόπο που να είναι κατανοητός από ένα παιδί. Επίσης τα όρια θα πρέπει να τηρούνται από όλους όσους σχετίζονται με την ανατροφή του παιδιού. Αυτό είναι κάτι που θα το δει να συμβαίνει από τη πρώτη ημέρα στο σχολείο.

Μια φορά εγώ και μια φορά εσύ!

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν πάντα τη τάση να ενθουσιάζονται και να τα θέλουν όλα και χωρίς αναβολή. Πρέπει να μάθει ένα παιδί να περιμένει τη σειρά του, να περιμένει πριν έρθει αυτό που επιθυμεί. Έτσι θα προσαρμοστεί καλύτερα σε ένα περιβάλλον με πολλά παιδιά που θα έχουν τις ίδιες επιθυμίες με εκείνο ταυτόχρονα.

Εκτός από αυτές τις συμβουλές είναι καλό να θυμάται κάθε γονιός ότι ο ίδιος λειτουργεί ως πρότυπο για το παιδί του και ότι το παιδί είναι πιθανό να αναπαράγει δικές του συνήθειες.

2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιθετικότητα στη προσχολική ηλικία

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για την επιθετικότητα μέσα στο σχολικό περιβάλλον, καθώς και το πώς αυτή η επιθετικότητα μετατρέπεται σε εκφοβισμό που μπορεί να στοιχίσει ακόμα και τη ζωή κάπο

Η πρώτη επαφή με το βρέφος

Είναι δύσκολο να αναλογιστεί κανείς πόσο κρίσιμες και σημαντικές είναι οι πρώτες στιγμές, οι πρώτες ημέρες, οι πρώτοι μήνες της ζωής ενός βρέφους και πόση σημασία θα έχει για την μετέπειτα ζωή του η α

Η πρώτη επαφή με το σχολείο

Μέσα σε μια δύσκολη κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα το σχολείο και η πρώτη επαφή των παιδιών με αυτό αποτελεί για τους γονείς μια ακόμα πηγή άγχους. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς ειδ

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page